OrganizingWoningmarkt9 tips als je ouders verhuizen naar een verpleeghuis

20 november 2021door Carmen Molenaar

Afgelopen week verhuisden wij de spullen van mijn schoonouders naar een verpleeghuis. Van een ruim appartement naar een verpleeghuis, is dat een grote stap? Enorm! Niet alleen heb je in een kamer in het verpleeghuis veel minder opbergruimte, je gaat ineens ook naar een andere type woonvorm waarbij je niet zelf hoeft te koken en te wassen. Dit betekent ook veel voor het sorteren van spullen. En dan speelt ook het emotionele aspect nog een rol. Negen tips die je helpen bij het verhuizen.

Tip 1: Begin zo snel mogelijk met opruimen

Vanaf het moment dat je weet dat je ouders naar een verpleeghuis gaan, is het verstandig om met opruimen te beginnen. Ook al duurt het nog maanden voordat het zover is: ga alvast aan de slag, samen met je ouders. Jij kunt niet voor je ouders bepalen wat weg kan, maar je kunt hen wel helpen bij dit proces. Bij het uitzoeken van boeken, foto’s, kleding en andere spullen komen waarschijnlijk mooie verhalen los die je vast nog niet allemaal hebt gehoord. Koester ze. Over verloren liefdes, bijzondere ontmoetingen en gezellige vakanties op de camping in Drenthe. Houd daarbij continu voor ogen dat er weinig plek op hun nieuwe kamer is. Alleen de dierbaarste foto’s kunnen mee, geen vier dozen …

Hoeveel kleding heeft een mens nodig? Eigenlijk niet zoveel. Bovendien draag je vaak hetzelfde, helemaal als je wat ouder bent en steeds meer voor comfort kiest. Zoek kleding samen met je ouders uit en breng dat wat weg kan naar een tweedehands winkel of ander goed doel. Het werkt enorm bevrijdend om alleen nog de prettigste kleding in je kast te

Tip 2: Bedenk wat je ouders straks niet meer zelf hoeven doen

Je ouders hoeven straks niet meer zelf te koken. Dit betekent dat de volgende zaken een paar dagen vóór de verhuizing kunnen worden opgeruimd:

  • Alle pannen
  • Alle plastic bakjes waarin eten wordt bewaard
  • Het overgrote deel van het bestek
  • Pannenlappen en onderzetters
  • Voorraad eten, inclusief kruiden, olijfolie, etc.
  • Alle schalen
  • Het overgrote deel van de borden, kopjes en glazen

Ook hoeven ze niet meer zelf te wassen. Deze spullen kun je dus een paar dagen vóór verhuizing naar de kringloopwinkel brengen of naar je nichtje die op kamers gaat:

  • Wasmachine
  • Wasdroger
  • Wasrek / wasmolen
  • Wasmiddelen
  • Strijkijzer
  • Wasknijpers

Nemen ze hun bedden mee of maken ze gebruik van de bedden in het verpleeghuis? En hoe zit het met dekbedden, dekbedovertrekken, kussens, etc? Het kan maar duidelijk zijn! Mijn schoonouders hadden net nieuwe dekbedden en kussens gekocht wat niet nodig bleek. Zonde van het geld en de moeite.

Tip 3: Vraag om duidelijkheid

Jullie hebben een telefoontje gekregen wanneer je ouders terecht kunnen. Het moment van sleuteloverdracht is niet vrijblijvend, besef dat. Vanaf deze dag slapen je ouders ook in het verpleeghuis. Dit heeft ook te maken met de verzekering. Denk dus niet dat je nog gerust een paar dagen kunt wachten met verhuizen, maar verzet je afspraken om hen te helpen.

Waarschijnlijk is dit de eerste keer dat je dit doet, dus heel veel dingen weet je niet en zijn wellicht ook per verpleeghuis anders geregeld. Vraag wat er aan opbergruimte is (het liefst bekijk je dit natuurlijk ter plekke) en of ze bijvoorbeeld hun eigen bed kunnen meenemen.

Tip 4: Vraag hulp bij de verhuizing

Schakel je een verhuizer in of heb je genoeg vrienden en familie die kunnen helpen? Zorg in ieder geval voor een busje of vrachtwagen, want ook al verhuizen ze naar een verpleeghuis, spullen nemen veel plek in.

Tip 5: Weet wat mee moet en wat weg kan

Is helemaal duidelijk welke spullen mee moeten naar het verpleeghuis en wat naar de kringloopwinkel kan? Laat je ouders briefjes op de spullen plakken zodat dit niet tot onduidelijkheid leidt en er onnodig wordt gesjouwd met dozen die toch naar de kringloopwinkel moeten.

Tip 6: Zorg voor opvang van je ouders tijdens de verhuisdag

Zorg dat je ouders ergens koffie gaan drinken of wellicht kunnen ze al terecht in het verpleeghuis? Ze zijn te oud om te helpen verhuizen, dus zorg dat ze ook niet in de weg lopen, maar een zo rustig en ontspannen mogelijke dag hebben. Het is al spannend genoeg allemaal.

Tip 7: Heb geduld met de spullen

De spullen staan in hun nieuwe kamer. Die in jullie herinnering veel groter was. Probeer alles globaal een plek te geven, maar heb geduld en verwacht niet dat alles direct op de vaste plek staat of kan staan. Wellicht is er over een paar dagen nog een opruimsessie nodig?

Ook is het heel goed mogelijk dat er spullen naar de kringloopwinkel zijn gebracht die bij nader inzien nog bewaard moesten blijven. Je kunt ze natuurlijk terugkopen, maar er ook voor kiezen om deze spullen tijdelijk in de berging te plaatsen zodat ze nog terug gehaald kunnen worden.

Tip 8: Heb geduld met je ouders

Voor je ouders is de overstap naar een verpleeghuis groot. Ook al is de verzorging fantastisch en is het personeel erg vriendelijk: het is wel een stap die tijd vraagt om te wennen. Heb geduld en ga regelmatig bij ze langs. Vraag of ze hulp nodig hebben bij het opruimen van de laatste spullen of het ophangen van schilderijtjes. In ons geval konden we beide (schoon)ouders samen verhuizen, dat is een luxe. Is één van beide al overleden, dan is dit proces extra emotioneel.

Tip 9: Wijzig hun adres overal

En verder moet je natuurlijk ook zorgen dat er adreswijzigingen worden verstuurd. De verhuisservice van Post NL is handig, maar daarmee ben je er nog niet. Denk ook aan het overzetten van hun telefoon en tv, wijziging van bankzaken en verzekering (ben je gemachtigd?) en geef hun nieuwe adres door aan de gemeente. Maak samen met je ouders een lijst van alle leveranciers en regel dit rustig, in je eigen tijd. Heb je een adresboekje van je ouders gekregen met doorgestreepte adressen en namen van mensen die allang zijn overleden? Maak een nieuwe lijst in Excel, altijd handig voor een volgende gelegenheid.

 

Molenaar Vastgoedstyling
Als professional organizer helpt Carmen je om je huis op te ruimen. Als vastgoedstylist zorgt ze ervoor dat je huis verkoopklaar is en zo optimaal mogelijk te gepresenteerd wordt voor de verkoop. Woningen die door een vastgoedstyliste onder handen genomen zijn, leveren zes tot tien procent meer op. Je hebt je investering er dus snel uit. Carmen is erkend vastgoedstylist, opgeleid door Kirsten Slager van House of KIKI.
Contact
Wilgenstraat 31, 7071 KP in Ulft
(06) 5320 4347
Social

2021 © Molenaar Vastgoedstyling